Cum vrea Uniunea Europeană să elimine complet emisiile de carbon

de: Bianca Prangate
02 12. 2018

Uniunea Europeană vrea să scape de emisiile de carbon complet în următorii 30 de ani, după ce un raport emis de Organizația Națiunilor Unite a arătat cât de rău stau mai multe țări în privința îndeplinirii promisiunilor Tratatului de la Paris.

Planul UE vine ca un răspuns la raportul ONU, care anunță că mai avem cam 12 ani până să ne punem pe picioare și să oprim încălzirea globală. Acesta cuprinde mai multe strategii, precum creșterea cantității de electricitate generată de fermele solare și eoliene cu până la 80% și investirea în măsuri eficiente de conservare a energiei (de exemplu, izolarea mai bună a clădirilor, astfel încât să nu mai fie nevoie de atât de mult aer condiționat și atât de multă încălzire centralizată).

„Cu acest plan, Europa va fi prima economie majoră a lumii care nu va mai avea deloc emisii până în 2050”, a explicat comisarul UE de climă, Miguel Arias Cañete, conform BBC. „Avem toate instrumentele să fim ambițioși”. Cañete a mai spus că raportul ONU a fost un fel de trezire la realitate.

Cu toate astea, 30 de ani sunt cu mult mai mulți decât cei 12 stabiliți de ONU. În plus, atâta timp cât există încă țări care depind mult de cărbune, precum Polonia, s-ar putea ca nici după 30 de ani să nu fie atins scopul. Totuși, e mai bine decât situația din SUA – acolo, președintele Donald Trump a refuzat să creadă descoperirile, după cum arată The Verge.

Dacă UE chiar ar reuși să își pună în mișcare planul, va trebui să investească în tehnologie de captare a carbonului. Partea proastă este că oamenii de știință încă nu au dezvoltat tehnologii care să capteze dioxidul de carbon și alte gaze cu efect de seră la scară mare.

Până la implementarea planului, statele UE vor trebui să dezbată modul în care vor face acest lucru. Dacă totul merge bine, strategia va fi pusă în mișcare începând din 2020.